top of page

Είμαι Υγιής! Τί σημαίνει πραγματικά;

Updated: Oct 8, 2021

Πόσο συχνά αναφέρουμε την "Υγεία"; 'Ολοι ευχόμαστε "Υγεία", αναζητάμε την υγεία και τη θεωρούμε ο,τι πιο σημαντικό στη ζωή μας. Τί κάνουμε όμως για αυτήν;

Το να είμαστε υγιείς είναι κάτι που αξίζει τον κόπο, αλλά τι σημαίνει πραγματικά;


Πρώτα απ 'όλα, η υγεία δεν αφορά μια έτοιμη συνταγή, ίδια για όλους.

Σε όλα τα διαφορετικά στάδια της ζωής μας, οι υγιεινές συνήθειες που λειτουργούν καλύτερα για εμάς, θα αλλάξουν καθώς αλλάζει ο τρόπος ζωής μας - και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό!

Η υγεία πρέπει να προσεγγίζεται με ολιστικό τρόπο που να λαμβάνει υπόψη τη σωματική, τη ψυχική και τη συναισθηματική μας ευεξία.

Η εξεύρεση και η αναζήτηση της ισορροπίας σε αυτούς τους τομείς είναι ένας τρόπος ώστε να αισθανόμαστε υγιείς και να ζούμε τη ζωή μας στο έπακρο.


Τι σημαίνει το να είσαι υγιής;

Η έννοια της Υγείας, προσεγγίζεται διαφορετικά για κάθε άνθρωπο. Όταν είμαστε υγιείς, αισθανόμαστε καλά: σωματικά, διανοητικά και κοινωνικά.

Το να είσαι υγιής σημαίνει να νιώθεις καλά και αυτό δεν έχει να κάνει με την εμφάνισή σου. Μετά από μια αυστηρή δίαιτα ή ένα πρόγραμμα άσκησης δεν θα νιώσουμε υγιείς - για να είμαστε υγιείς πρέπει να φροντίζουμε το σώμα και το μυαλό μας, στο σύνολό του.


Τα βήματα που κάνουμε για τη φροντίδα της υγείας μας θα αλλάξουν σε όλα τα διαφορετικά στάδια της ζωής μας - αλλά υπάρχουν ορισμένοι θεμελιώδεις τομείς της υγείας μας στους οποίους μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα για να αισθανθούμε καλύτερα.


Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να λάβουμε προσωπική ευθύνη για τη δική μας υγεία και ευεξία:1. Φροντίζοντας το σώμα μας μέσω υγιεινής διατροφής.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να έχει διαρκή επίδραση στην υγεία και την ευεξία μας. Βοηθάει στην πρόληψη ασθενειών, στη μείωση της φλεγμονής, στην υποστήριξη της ανάπτυξης των μυών, στην ενέργεια και στην αποκατάσταση.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι σημαίνει υγιεινή διατροφή, αφιερώστε χρόνο και ενημερωθείτε για την ποικιλία των τροφίμων που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα,για να επιτύχετε τους στόχους των μακροθρεπτικών και των μικροθρεπτικών συστατικών, ωστε να διασφαλίσετε αρκετή ενέργεια για την καθημερινότητά σας, για τις απαιτήσεις στις δουλειές σας και για την προπόνηση σας.

Καθώς οι στόχοι του τρόπου ζωής και της προπόνησής μας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις μερίδες μας για να διασφαλίσουμε ότι το σώμα μας χρησιμοποιεί το σωστό καύσιμο για την επίτευξη των στόχων μας. Η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων είναι κάτι που πρέπει να ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας.

Μόλις καταλάβετε τις αρχές της υγιεινής διατροφής, τότε θα μπορείτε να έχετε μια σωστή προσέγγιση σχετικά με τη διατροφή και θα επιμελείστε οι ίδιοι τα γεύματα που θα σας βοηθήσουν να παραμένετε υγιείς κοινωνικά, σωματικά και διανοητικά.
2. Βρίσκοντας χρόνο για τακτική άσκηση.

Τα οφέλη της άσκησης είναι άπειρα. Πόσο μάλλον, τα οφέλη της τακτικής άσκησης.

Η άσκηση μας βοηθάει να νικήσουμε τις επιπτώσεις του στρες, να βελτιώσουμε τον ύπνο,να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση και να ενισχύσουμε τη διάθεσή μας. Αναφερόμενοι στην άσκηση, δεν πρέπει πάντα να εννοούμε το να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο ή να το να κάνουμε το ίδιο πρόγραμμα γυμναστικής κάθε φορά.

Η δοκιμή διαφορετικών μορφών άσκησης που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής μας θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε ενεργοί και θα μας δώσει κίνητρα για να συνεχίσουμε να κινούμε το σώμα μας.

Η τυχαία άσκηση, όπως το να ανεβαίνουμε τις σκάλες αντί να χρησιμοποιούμε τον ανελκυστήρα, να περπατάμε σε μια επιπλέον στάση για να πάρουμε το λεωφορείο, να αντικαταστήσουμε το όχημα μας με ποδήλατο ή με βάδισμα, μπορεί να μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους για την κίνηση μας, ακόμα και όταν δεν έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε προπόνηση.

Μερικές φορές μια προπόνηση υψηλής έντασης θα είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για να αυξήσουμε την ενέργεια και τη δύναμη μας.

Ωστόσο εάν έχουμε υποστεί πολύ άγχος, η αερόβια προπόνηση χαμηλής έντασης μπορεί να είναι το πιο ευεργετικό στυλ άσκησης για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Οφείλουμε να ακούμε πάντα το σώμα μας και προσαρμόζουμε την προπόνησή μας ανάλογα με το πώς αισθανόμαστε. (Χωρίς αυτό να σημαίνει πως επειδή δεν έχουμε διάθεση, δε θα γυμναστούμε. Οι δικαιολογίες,πάντα θα είναι ένα εμπόδιο που πρέπει να προσπεράσουμε αν θέλουμε να φτάσουμε το στόχο μας.)

Όταν βέβαια έχουμε έναν συγκεκριμένο στόχο, το δομημένο πρόγραμμα προσωπικής προπόνησης θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο, νωρίτερα.
3. Αρκετός χρόνος ξεκούρασης.


Όταν ρυθμίζουμε μια νέα ρουτίνα γυμναστικής ή ευεξίας, είναι εύκολο να προγραμματίζουμε όλες τις προπονήσεις και τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Αφήνουμε όμως αρκετό χρόνο για ξεκούραση και για χαλάρωση;

Eίτε σκοπεύουμε να ζήσουμε έναν ισορροπημένο, υγιεινό τρόπο ζωής είτε κάνουμε προπόνηση για ένα συγκεκριμένο στόχο, οι ημέρες ανάπαυσης είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση και την ψυχική μας ευεξία.

Με τον όρο ανάπαυση δεν εννοούμε απώλεια προόδου ούτε και πως μένουμε σε αδράνεια δεν κάνουμε τίποτα απολύτως- η ενεργή αποκατάσταση, μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι μεταξύ των προπονήσεων υψηλότερης έντασης και ταυτόχρονα να μας ξεκουράσει απο το μεγάλο φορτίο της επιβάρυνσης, έπειτα απο τα προγράμματα μας.

Η προτεραιότητα του ύπνου είναι μια άλλη ουσιαστική πτυχή του να είσαι υγιής.

Όταν κοιμόμαστε, τα κύτταρα του σώματός μας αναγεννιούνται, το σώμα μας έχει χρόνο να προσαρμοστεί στην προπόνησή μας και να ξεκουραστεί.

Οι μικρές αλλαγές που θα κάνουμε για να βελτιώσουμε τον ύπνο μας με την πάροδο του χρόνου μπορεί να έχουν θεαματικά οφέλη στη συνολική υγεία μας.
4. Προτεραιότητα στην ψυχική και συναισθηματική μας ευημερία.

Το να είσαι υγιής σημαίνει κάτι περισσότερο από το να φροντίζεις το σώμα σου - οι θετικές σκέψεις και η υγιής νοοτροπία είναι επίσης βασικές αρχές για την ευημερία μας.

Είτε αναρρώνουμε από κάποιον τραυματισμό, είτε υπάρχουν άλλοι τομείς της ζωής μας που μας προκαλούν άγχος, η λήψη μέτρων για την καλλιέργεια μιας θετικής στάσης μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε το πώς αισθανόμαστε.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κρατάμε θετική στάση, περιλαμβάνουν την έκφραση ευγνωμοσύνης καθημερινά ή τη διάθεση χρόνου για τακτική πρακτική αυτοσυγκέντρωσης-αποφόρτισης και διαλογισμού.

Μπορείτε να ενσωματώσετε αυτές τις αρχές στις καθημερινές σας δραστηριότητες - η φροντίδα της ψυχικής σας ευεξίας δεν χρειάζεται να δεσμεύει πολύ απο το χρόνο σας.

Μια μελέτη του 2013 από το Πανεπιστήμιο Srinakharinwirot, Ταϊλάνδη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the Medical Association of Thailand, διαπίστωσε ότι ένα τετραήμερο πρόγραμμα διαλογισμού και συγκέντρωσης μείωσε τα επίπεδα κορτιζόλης, μια ορμόνη του στρες στο αίμα μας.
Για να είμαστε υγιής πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στη σωματική και ψυχική μας ευεξία.

Η επιλογή του να είμαστε υγιείς δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Όταν βρούμε ισορροπία στη ζωή μας, είμαστε στο σωστό δρόμο για να αισθανθούμε καλύτερα!


Μπορεί να είναι τόσο απλό, όσο το να αφιερώσουμε 15 λεπτά για μια γρήγορη προπόνηση, να προετοιμάσουμε ένα υγιεινό σνακ για να πάρουμε μαζί μας ή να δοκιμάσουμε ένα νέο στυλ προπόνησης.


Ξεκινήστε με μικρές, βιώσιμες αλλαγές που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σας και θυμηθείτε ότι μπορείτε να βρείτε την υποστήριξη και τα κίνητρα που χρειάζεστε από την κοινότητα του Niki's Fitness World.


Το να είσαι υγιής δεν είναι βραχυπρόθεσμος στόχος ή κάτι που πρέπει να κάνεις για μερικές μέρες ή εβδομάδες - είναι ένα δια βίου- μαγικό ταξίδι! Και μέσω αυτού του ταξιδιού θα γνωρίσεις ακόμα καλύτερα τον εαυτό σου.

173 views0 comments

Comments


bottom of page