top of page

Η Δύναμη της γυναίκας.

Updated: Mar 8, 2021Γυναίκα-σύζυγος, γυναίκα-μητέρα, γυναίκα-εργαζόμενη, γυναίκα-νοικοκυρά, γυναίκα-κοινωνικές υποχρεώσεις. Γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με τη φύση, τις ορμονικές διαταραχές, με τα γυναικολογικά. Η γυναίκα, καλείται να υπηρετήσει τόσους πολλούς ρόλους και να τα φέρει εις πέρας, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα: έναν ικανοποιημένο σύζυγο, καλοαναθρεμμένα παιδιά, εξαιρετικά εργασιακά αποτελέσματα, ένα καθαρό και νοικοκυρεμένο σπιτικό, ένα ζεστό πιάτο φαΐ, ανταπόκριση σε όλες τις κοινωνικές υποχρεώσεις της οικογένειας.


Η μέρα που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα, για την κοινότητά μας, είναι όχι μόνο μια μέρα γιορτής, αλλά και υπενθίμισης. Σε αυτό το άρθρο, θα σας υπενθυμίσω το ρόλο της γυναίκας, αφού πρώτα ξεκινήσω με μια αναδρομή στο παρελθόν....
Απο την αρχαιότητα τα δικαιώμα της γυναίκας ήταν περιορισμένα.

ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ:

Η μοναδική γυναίκα που μπορούσε να παρακολουθήσει τους αγώνες μέσα από το στάδιο ήταν η εκάστοτε ιέρεια της θεάς Δήμητρας. "Παραθυράκι" στους κανονισμούς υπήρχε, αφού στους ιππικούς αγώνες οι γυναίκες μπορούσαν να στεφθούν Ολυμπιονίκες, γιατί σε αυτούς βραβευόταν ο ιδιοκτήτης του άρματος ή του αλόγου.

Η πρώτη γυναίκα που μπήκε, κρυφά, ντυμένη ως γυμναστής, μέσα στο στάδιο κατά τη διάρκεια των αγώνων, ήταν η Καλλιπάτειρα. Δεν τιμωρήθηκε (με πτώση από το Τυπαίο όρος) μόνο διότι ήταν κόρη, αδελφή και μάνα Ολυμπιονικών.Συνεχίζουμε στην ΑΘΗΝΑ το 1896: Οι γυναίκες αποκλείονται από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μία Ελληνίδα δρομέας, η Κυκλαδίτισα Σταμάτα Ρεβίθη, τρέχει τον δικό της ιδιότυπο Μαραθώνιο αγώνα, μεταμφιεσμένη, με τη προσδοκία μιας θέσης εργασίας από τον Δήμο Αθηναίων. Γίνεται αντιληπτή και οι κριτές τη σταματούν στα Παραπήγματα (στο ύψος του σημερινού Ευαγγελισμού) λίγο πριν καταφέρει να τερματίσει.

Κατάφερε και έτρεξε στο Μαραθώνιο τον ίδιο εκείνο αγώνα όπου ο Σπύρος Λούης ανακηρύχτηκε νικητής και εθνικός ήρωας. Μόνο που αυτή η ενέργεια έμεινε στην αφάνεια, αφού κανείς δεν της το αναγνώρισε καθώς εκείνη την εποχή οι γυναίκες απαγορεύονταν να συμμετέχουν σε αθλητικά δρώμενα. Αν και τερμάτισε μέσα στους πρώτους, δεν της επιτράπηκε η είσοδος και ο τερματισμός της στο καλλιμάρμαρο στάδιο.

Πλέον η γυναίκα έχει καταφέρει να βγει από το παρασκήνιο και να διεκδικήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στη δική της ζωή.


Πώς μπορεί όμως να φροντίζει για τα πιο πάνω και συγχρόνως να φροντίζει και τον εαυτό της; Χρειάζεται να λειτουργεί αντίστροφα. Να ξεκινάει από τον εαυτό της και να επεκτείνεται και στους άλλους.


Δεν είναι τυχαίο ότι στις αεροπορικές εταιρείες δίνουν οδηγίες ότι αν χρειαστεί να “πέσουν” οι μάσκες οξυγόνου, οι μητέρες παρακαλούνται να βάλουν πρώτα τη δική τους μάσκα και στη συνέχεια να φορέσουν στα παιδιά τους τη δική τους μάσκα. Αν δεν σωθούν αρχικά οι μητέρες δεν θα μπορέσουν να σώσουν στη συνέχεια τα παιδιά τους.


Αν δεν φροντίσει η γυναίκα αρχικά τον εαυτό της δεν θα μπορέσει να φροντίσει υγιώς, κανέναν άλλον άνθρωπο γύρω της.


Πάμε να δούμε πώς μπορεί να συμβεί αυτό.

Προγραμματισμός-Στόχοι:


1. Εστίασε και εντόπισε πράγματα που σου προκαλούν ευχαρίστηση και ζωή. Απο τα απλά, έως και τα λιγότερο σημαντικά. Γράψε τα.


2. Διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα με τις δραστηριότητες που θες να συμπεριλαμβάνει η μέρα σου.

πχ. γυμναστική, βόλτα στο βουνό, "beaute", χαλαρωτικό μπάνιο.

Χωρίς ενοχές. Και αφήνοντας πίσω τους υπόλοιπους ρόλους σου.


3. Στο τέλος της μέρας φρόντισε να έχεις κάνει έστω και ένα πράγμα απο αυτά που αφορούν αποκλειστικά εσένα και κανέναν άλλο.


Ακολουθώντας αυτή τη τακτική δε σημαίνει πως επαναστατείς. Μπορεί η στάση σου αυτή να φανεί "απειλητική". Μακροπρόθεσμα όμως μπορεί κάποιος εύκολα να δει ότι μόνο θετικά μπορεί να είναι τα αποτελέσματα μίας τέτοιας επιλογής.

'Οσο πιο πλήρης και ισορροπημένη αισθάνεται μέσα της μια γυναίκα τόσο πιο πολλά τα αποθέματα προσφοράς που έχει για τους άλλους. Η χαρούμενη γυναίκα προσφέρει χαρά στους οικείους της.

Κάνε ΔΩΡΟ στον εαυτό σου.

Αξίζουμε την ανταμοιβή και πρέπει να λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εαυτό μας. Και στο μυαλό και στο ίδιο μας το σώμα. Κάνε δώρο στον εαυτό σου, αυτό που θα σε βοηθήσει να παραμένεις ακμαία. Η παρακάτω φράση, δεν είναι τυχαία.

"Νους υγιής, εν σώματι υγιεί."

Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο που όλοι οι γιατροί και επιστήμονες επιμένουν πως η σωματική άσκηση είναι αναγκαία και τη συνιστούν ως απαραίτητο θεραπευτικό μέσο.1.Ξεκίνα ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή δοκίμασε ένα νέο σπορ.

Με τη διατήριση και τη βελτίωση της φόρμας σου, θα αισθάνεσαι υγιής και οι ορμόνες που θα εκρίνονται καθώς γυμνάζεσαι, θα σε διατηρούν νέα και χαρούμενη, δημιουργική και δυνατή. Θα αυξήσεις τις αντοχές σου και θα μπορείς να είσαι πιο λειτουργική και "ακούραστη".


2. Έλεγξε το θυροειδή σου.

Ένας αργός ή υπερκινητικός θυρεοειδής μπορεί να καταστρέψει τη συγκέντρωση, τη διάθεση και το βάρος σου- και μπορεί να μην ανιχνευθεί για χρόνια.

Οι γενικές και οι ειδικές εξετάσεις αίματος, θα φανούν σωτήριες. Ρύθμισε τις ορμόνες σου. Και μη ξεχνας... Η πρόληψη είναι το παν.


3. Κατανάλωσε Super Foods.

Super Woman- superfoods. Μιλάμε για μπρόκολο, μήλα, ξηρούς καρπούς- και πολλά άλλα καλά τρόφιμα που μπορείς να βρεις στην τοπική αγορά αγροτών. Δοκίμασε τις υπερτροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος, να καταπολεμήσεις τα κρυολογήματα, να ενισχύσεις την υγεία της καρδιάς σου και ακόμη και να ζήσεις περισσότερο.


4. Πάρε έναν υπνάκο.

Ξέρεις ότι είναι καλό για εσένα η ξεκούραση και η αποφόρτιση, οπότε μπορείς να πάρεις τον υπνάκο σου σαν επαγγελματίας. Νέα έρευνα ρίχνει φως στα οφέλη του ύπνου για την υγεία, κάτι που είναι καλό για την καρδιά, το μυαλό, το βάρος και πολλά άλλα.


5. Ζήτησε από μια φίλη να ασκηθεί μαζί σου.

Όχι μόνο η άσκηση θα είναι πιο διασκεδαστική, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι η άσκηση με έναν φίλο μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνεις παρακινημένη και να χάσεις περισσότερο βάρος από εκείνους που το κάνουν σόλο. 6. Χάρισε στον εαυτό σου μια υγιή περιποίηση και θεραπεία ομορφιάς.

Ενημερώσου για προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς που ταιριάζουν στις ανάγκες του δέρματος σου. Νιώσε πιο λαμπερή και ανανεωμένη. Πάντα η περιποίηση θα σε κάνει να αισθάνεσαι πιο όμορφα. Ακόμα, μάθε πώς να ελέγχεις τον καρκίνο του δέρματος. 7. Κατανάλωσε τροφές που ενισχύουν τα οστά σου.

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D για να διατηρήσεις τα οστά σου υγιή και δυνατά. Το σκελετικό σύστημα, όπως και το μυικό, χρειάζεται φροντίδα. Μη ξεχνάς πως αυτά είναι υπεύθυνα για τη στάση σου, για την κίνηση σου, για να ζεις. Φρόντισε τα!


8. Μείνε ενυδατωμένη.

Δεν είσαι οπαδός του κανόνα 8 ποτήρια νερό την ημέρα; Δοκιμάστε ζουμερά, γεμάτα με νερό τρόφιμα και φρούτα. Ακόμα, πρόσθεσε τα αγαπημένα σου φρούτα ή βότανα σε ένα μπουκάλι με νερό ώστε να πίνεις νερό με γεύση και με μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Στην πραγματικότητα πρέπει να πίνουμε τόσο νερό ώστε να μην αισθανόμαστε ποτέ δίψα.

9. Φρυγάνισε μερικούς σπόρους!

Γεμάτοι θρεπτικά συστατικά και τραγανοί, οι μικροί σπόροι θα γίνουν ένας υγιής εθισμός. Δες πώς μπορείς να ψήσεις τους σπόρους, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε σίδηρο, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο και πρόσθεσε τους στη σαλάτα, στο κρέας ή στο γιαούρτι σου. 10. Απόλαυσε ένα μασάζ.

Ενώ ένα μικρό άγχος είναι καλό για το σώμα, το παρατεταμένο άγχος μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου, με αύξηση βάρους, απώλεια μαλλιών και μεταβολές του σακχάρου στο αίμα. 11. Κάνε ένα διάλειμμα στην πλάτη σου.

Δοκίμασε να ελαφρύνεις την τσάντα σου ή να κάνεις άλλες αλλαγές για να βοηθήσεις την πλάτη σου. Και μην ξεχάσεις να προσθέσεις ασκήσεις για την ενίσχυση της σπονδυλικής σου στήλης ώστε να διατηρεί την σωστή στάση και να μην προκαλεί τραυματισμούς με την επιβάρυνση στον αυχένα, στη μέση, στους ραχιαίους κτλ.12. Κατανάλωσε σοκολάτα.

Η μαύρη σοκολάτα, προσφέρει οφέλη στην υγεία. Επιπλέον είναι νόστιμη και αποτελεί τρόφιμο που σου δίνει ευχαρίστηση. Είναι ένα από τα πιο υγιή τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει (με μέτρο) μια γυναίκα, σύμφωνα με τη Sue Ann Gleason του Consciousbitesnutrition.com.Με άλλα λόγια... η γυναίκα πρέπει να μεγαλώνει με φροτίδα πρώτα απο όλους, στον εαυτό της. Ωστε σε βάθος χρόνου, να έχει αργή και υγιή γήρανση.


Η ιστορία, μας έχει αποδείξει πως οι γυναίκες είναι ικανές να καταφέρουν πολλά σπουδαία πράγματα. Αρκεί να είναι ενωμένες και να έχουν αντιληφθεί τί αξίζουν. Αν οι γυναίκες δεν ζηλεύουν η μια την άλλη και αντίθετα αλληλοπροστατεύονται. Αν η μια δεν κρίνει, αλλά συμβουλεύει την άλλη, αν μοιράζονται και ανταλλάζουν προσωπικά βιώματα, εμπειρίες, γνώμες, απόψεις.. τότε θα είμαστε πιο δυνατές στο σύνολο. Θα είσαι εσύ και εγώ ένας πιο δημιουργικός και υγιής άνθρωπος. Θα ζεις και δε θα κάνεις μηχανικές κινήσεις για να τα προλάβεις όλα.

Όσον αφορά τον τομέα της υγείας, το Niki's Fitness Word, είναι δίπλα σε κάθε γυναίκα που θέλει να βελτιώσει την Υγεία και την εμφάνιση της, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ενδυναμώνουμε το σώμα και το καθιστούμε ικανό να ανταπεξέλθει σε κάθε ανάγκη. Φροντίζουμε να αντιμετωπίζουμε κάθε κατάσταση με μια ολιστική και εξατομικευμένη προσέγγιση, ώστε να αναδεικνύουμε την μοναδικότητα στις ανάγκες και στο σώμα κάθε γυναίκας.

Προτρέπουμε τη γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της και να το φροντίσει.


Μέσω της γυμναστικής μας, έχουν βοηθηθεί γυναίκες στο να γονιμοποιήσουν, στο να γυμναστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους με ασφάλεια και να επωφεληθούν στο τοκετό, χωρίς πόνο και με πρόληψη στο σαγχαρώδη διαβήτη. Επιπλέον έχουμε πετύχει την επαναφορά του σώματος έπειτα απο την εγκυμοσύνη, τη βελτιώση του οργανισμού σε χρόνιες παθήσεις, στην αποκατάσταση του σώματος έπειτα απο τραυματισμούς και μυοσκελετικά προβλήματα.


Έπειτα απο τη καθοδήγηση μας, η γυναίκα δε γίνεται όπως ήταν στο παρελθον, στην καλύτερη της φάση σωματικά και ψυχικά. Γίνεται ακόμα καλύτερη. Αυτός είναι και ο στόχος μας.Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες! Μη ξεχνάτε τί αξίζετε! Σας αγαπάμε!


Χρόνια πολλά στις γυναίκες με μαστεκτομή, στις γυναίκες που έχασαν τα μαλλιά τους στις χημειοθεραπείες, στις γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά με αναπηρίες. Στις γυναίκες που στέκονται στο πλευρό του άρρωστου συζύγου τους, σε εκείνες που προσπαθούν να κάνουν παιδιά και δεν μπορούν. Στις γυναίκες που έμειναν μόνες... Στις γυναίκες που έγιναν ξαφνικά "Σύμβολα ζωής".*Στις παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζονται οι δυνατές μας γυναίκες. Οι αθλούμενες απο τα προγράμματα Niki's Aqua Fitness και Niki's Fitness- Outdoor Training, το καλοκαίρι του 2020 στην Κάλυμνο.


209 views0 comments
bottom of page