Η Δύναμη της γυναίκας.

Updated: Mar 8Γυναίκα-σύζυγος, γυναίκα-μητέρα, γυναίκα-εργαζόμενη, γυναίκα-νοικοκυρά, γυναίκα-κοινωνικές υποχρεώσεις. Γυναίκα που έρχεται αντιμέτωπη με τη φύση, τις ορμονικές διαταραχές, με τα γυναικολογικά. Η γυναίκα, καλείται να υπηρετήσει τόσους πολλούς ρόλους και να τα φέρει εις πέρας, με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα: έναν ικανοποιημένο σύζυγο, καλοαναθρεμμένα παιδιά, εξαιρετικά εργασιακά αποτελέσματα, ένα καθαρό και νοικοκυρεμένο σπιτικό, ένα ζεστό πιάτο φαΐ, ανταπόκριση σε όλες τις κοινωνικές υποχρεώσεις της οικογένειας.


Η μέρα που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα, για την κοινότητά μας, είναι όχι μόνο μια μέρα γιορτής, αλλά και υπενθίμισης. Σε αυτό το άρθρο, θα σας υπενθυμίσω το ρόλο της γυναίκας, αφού πρώτα ξεκινήσω με μια αναδρομή στο παρελθόν....
Απο την αρχαιότητα τα δικαιώμα της γυναίκας ήταν περιορισμένα.

ΑΡΧΑΙΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ:

Η μοναδική γυναίκα που μπορούσε να παρακολουθήσει τους αγώνες μέσα από το στάδιο ήταν η εκάστοτε ιέρεια της θεάς Δήμητρας. "Παραθυράκι" στους κανονισμούς υπήρχε, αφού στους ιππικούς αγώνες οι γυναίκες μπορούσαν να στεφθούν Ολυμπιονίκες, γιατί σε αυτούς βραβευόταν ο ιδιοκτήτης του άρματος ή του αλόγου.

Η πρώτη γυναίκα που μπήκε, κρυφά, ντυμένη ως γυμναστής, μέσα στο στάδιο κατά τη διάρκεια των αγώνων, ήταν η Καλλιπάτειρα. Δεν τιμωρήθηκε (με πτώση από το Τυπαίο όρος) μόνο διότι ήταν κόρη, αδελφή και μάνα Ολυμπιονικών.Συνεχίζουμε στην ΑΘΗΝΑ το 1896: Οι γυναίκες αποκλείονται από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μία Ελληνίδα δρομέας, η Κυκλαδίτισα Σταμάτα Ρεβίθη, τρέχει τον δικό της ιδιότυπο Μαραθώνιο αγώνα, μεταμφιεσμένη, με τη προσδοκία μιας θέσης εργασίας από τον Δήμο Αθηναίων. Γίνεται αντιληπτή και οι κριτές τη σταματούν στα Παραπήγματα (στο ύψος του σημερινού Ευαγγελισμού) λίγο πριν καταφέρει να τερματίσει.

Κατάφερε και έτρεξε στο Μαραθώνιο τον ίδιο εκείνο αγώνα όπου ο Σπύρος Λούης ανακηρύχτηκε νικητής και εθνικός ήρωας. Μόνο που αυτή η ενέργεια έμεινε στην αφάνεια, αφού κανείς δεν της το αναγνώρισε καθώς εκείνη την εποχή οι γυναίκες απαγορεύονταν να συμμετέχουν σε αθλητικά δρώμενα. Αν και τερμάτισε μέσα στους πρώτους, δεν της επιτράπηκε η είσοδος και ο τερματισμός της στο καλλιμάρμαρο στάδιο.

Πλέον η γυναίκα έχει καταφέρει να βγει από το παρασκήνιο και να διεκδικήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, στη δική της ζωή.


Πώς μπορεί όμως να φροντίζει για τα πιο πάνω και συγχρόνως να φροντίζει και τον εαυτό της; Χρειάζεται να λειτουργεί αντίστροφα. Να ξεκινάει από τον εαυτό της και να επεκτείνεται και στους άλλους.


Δεν είναι τυχαίο ότι στις αεροπορικές εταιρείες δίνουν οδηγίες ότι αν χρειαστεί να “πέσουν” οι μάσκες οξυγόνου, οι μητέρες παρακαλούνται να βάλουν πρώτα τη δική τους μάσκα και στη συνέχεια να φορέσουν στα παιδιά τους τη δική τους μάσκα. Αν δεν σωθούν αρχικά οι μητέρες δεν θα μπορέσουν να σώσουν στη συνέχεια τα παιδιά τους.


Αν δεν φροντίσει η γυναίκα αρχικά τον εαυτό της δεν θα μπορέσει να φροντίσει υγιώς, κανέναν άλλον άνθρωπο γύρω της.


Πάμε να δούμε πώς μπορεί να συμβεί αυτό.

Προγραμματισμός-Στόχοι:


1. Εστίασε και εντόπισε πράγματα που σου προκαλούν ευχαρίστηση και ζωή. Απο τα απλά, έως και τα λιγότερο σημαντικά. Γράψε τα.


2. Διαμόρφωσε ένα πρόγραμμα με τις δραστηριότητες που θες να συμπεριλαμβάνει η μέρα σου.

πχ. γυμναστική, βόλτα στο βουνό, "beaute", χαλαρωτικό μπάνιο.

Χωρίς ενοχές. Και αφήνοντας πίσω τους υπόλοιπους ρόλους σου.


3. Στο τέλος της μέρας φρόντισε να έχεις κάνει έστω και ένα πράγμα απο αυτά που αφορούν αποκλειστικά εσένα και κανέναν άλλο.


Ακολουθώντας αυτή τη τακτική δε σημαίνει πως επαναστατείς. Μπορεί η στάση σου αυτή να φανεί "απειλητική". Μακροπρόθεσμα όμως μπορεί κάποιος εύκολα να δει ότι μόνο θετικά μπορεί να είναι τα αποτελέσματα μίας τέτοιας επιλογής.

'Οσο πιο πλήρης και ισορροπημένη αισθάνεται μέσα της μια γυναίκα τόσο πιο πολλά τα αποθέματα προσφοράς που έχει για τους άλλους. Η χαρούμενη γυναίκα προσφέρει χαρά στους οικείους της.

Κάνε ΔΩΡΟ στον εαυτό σου.

Αξίζουμε την ανταμοιβή και πρέπει να λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εαυτό μας. Και στο μυαλό και στο ίδιο μας το σώμα. Κάνε δώρο στον εαυτό σου, αυτό που θα σε βοηθήσει να παραμένεις ακμαία. Η παρακάτω φράση, δεν είναι τυχαία.

"Νους υγιής, εν σώματι υγιεί."

Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο που όλοι οι γιατροί και επιστήμονες επιμένουν πως η σωματική άσκηση είναι αναγκαία και τη συνιστούν ως απαραίτητο θεραπευτικό μέσο.1.Ξεκίνα ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή δοκίμασε ένα νέο σπορ.

Με τη διατήριση και τη βελτίωση της φόρμας σου, θα αισθάνεσαι υγιής και οι ορμόνες που θα εκρίνονται καθώς γυμνάζεσαι, θα σε διατηρούν νέα και χαρούμενη, δημιουργική και δυνατή. Θα αυξήσεις τις αντοχές σου και θα μπορείς να είσαι πιο λειτουργική και "ακούραστη".


2. Έλεγξε το θυροειδή σου.

Ένας αργός ή υπερκινητικός θυρεοειδής μπορεί να καταστρέψει τη συγκέντρωση, τη διάθεση και το βάρος σου- και μπορεί να μην ανιχνευθεί για χρόνια.

Οι γενικές και οι ειδικές εξετάσεις αίματος, θα φανούν σωτήριες. Ρύθμισε τις ορμόνες σου. Και μη ξεχνας... Η πρόληψη είναι το παν.


3. Κατανάλωσε Super Foods.

Super Woman- superfoods. Μιλάμε για μπρόκολο, μήλα, ξηρούς καρπούς- και πολλά άλλα καλά τρόφιμα που μπορείς να βρεις στην τοπική αγορά αγροτών. Δοκίμασε τις υπερτροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος, να καταπολεμήσεις τα κρυολογήματα, να ενισχύσεις την υγεία της καρδιάς σου και ακόμη και να ζήσεις περισσότερο.


4. Πάρε έναν υπνάκο.

Ξέρεις ότι είναι καλό για εσένα η ξεκούραση και η αποφόρτιση, οπότε μπορείς να πάρεις τον υπνάκο σου σαν επαγγελματίας. Νέα έρευνα ρίχνει φως στα οφέλη του ύπνου για την υγεία, κάτι που είναι καλό για την καρδιά, το μυαλό, το βάρος και πολλά άλλα.


5. Ζήτησε από μια φίλη να ασκηθεί μαζί σου.

Όχι μόνο η άσκηση θα είναι πιο διασκεδαστική, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι η άσκηση με έναν φίλο μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνεις παρακινημένη και να χάσεις περισσότερο βάρος από εκείνους που το κάνουν σόλο. 6. Χάρισε στον εαυτό σου μια υγιή περιποίηση και θεραπεία ομορφιάς.

Ενημερώσου για προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς που ταιριάζουν στις ανάγκες του δέρματος σου. Νιώσε πιο λαμπερή και ανανεωμένη. Πάντα η περιποίηση θα σε κάνει να αισθάνεσαι πιο όμορφα. Ακόμα, μάθε πώς να ελέγχεις τον καρκίνο του δέρματος. 7. Κατανάλωσε τροφές που ενισχύουν τα οστά σου.

Μια υγιεινή διατροφή μπορεί να σε βοηθήσει να πάρεις αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D για να διατηρήσεις τα οστά σου υγιή και δυνατά. Το σκελετικό σύστημα, όπως και το μυικό, χρειάζεται φροντίδα. Μη ξεχνάς πως αυτά είναι υπεύθυνα για τη στάση σου, για την κίνηση σου, για να ζεις. Φρόντισε τα!


8. Μείνε ενυδατωμένη.

Δεν είσαι οπαδός του κανόνα 8 ποτήρια νερό την ημέρα; Δοκιμάστε ζουμερά, γεμάτα με νερό τρόφιμα και φρούτα. Ακόμα, πρόσθεσε τα αγαπημένα σου φρούτα ή βότανα σε ένα μπουκάλι με νερό ώστε να πίνεις νερό με γεύση και με μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

Στην πραγματικότητα πρέπει να πίνουμε τόσο νερό ώστε να μην αισθανόμαστε ποτέ δίψα.

9. Φρυγάνισε μερικούς σπόρους!

Γεμάτοι θρεπτικά συστατικά και τραγανοί, οι μικροί σπόροι θα γίνουν ένας υγιής εθισμός. Δες πώς μπορείς να ψήσεις τους σπόρους, οι οποίοι είναι πλούσιοι σε σίδηρο, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο και πρόσθεσε τους στη σαλάτα, στο κρέας ή στο γιαούρτι σου. 10. Απόλαυσε ένα μασάζ.